De ZON is energie!

Surya Namaskar, de zonnegroet is niet alleen een fysieke oefening maar een complete sadhana (practice) met yoga asana’s (houdingen), mantra (geluidstrilling), pranayama (sturing van de adem) en chakra meditatie (activatie van de energie centra’s). Alles komt in een flow aan bod in de surya namaskar en is dan ook terecht een volledige sadhana waarna je afsluit met een diepe yoga nidra of savasana (eindontspanning).

Al het leven heeft een continue stroom van energie. Alles beweegt en vibreert. Dag gaat over in nacht, zonsopgang in zonsondergang, volle maan naar nieuwe maan, winter gaat over in de lente. Wij als mens veranderen van dag tot dag, minuut tot minuut. Wakker worden gaat over in activiteit en eindigt weer in rust. Emoties komen en gaan, de mensen om je heen veranderen en jouw lichaam verandert je hele leven. Laat de surya namaskar je leren om mee te gaan in de flow van je leven. Laat de energie (prana) door je heen stromen met dat wat zich ook aandient.

De surya namaskar helpt je te verbinden met deze flow van continue stroming van energie. Daarbij geeft deze sadhana (practice) je ook nog eens veel fysieke voordelen.

 

De ZON is goddelijk spiritueel bewustzijn

In India staat de zon traditioneel symbool voor spiritueel bewustzijn en vroeger aanbad men dagelijks de zon als goddelijk symbool. Tegenwoordig gebeurt dit minder, maar veel mensen zijn zich nog steeds bewust van de kracht van de zon. Er wordt in sommige yogaliteratuur aangeraden om de zonnegroet bij zonsopgang uit te voeren, omdat de atmosfeer dan het meest geladen is met prana (spirituele energie).

De surya namaskar wordt vaak gegeven aan het begin van de yoga les. Het dynamische aspect van de surya namaskar zorgt er voor dat je lichaam goed opwarmt en los komt. Doordat je bewust bezig bent met je lichaam en ademhaling brengt de surya namaskar je ook in een staat van concentratie en bewustzijn voor het vervolg van je oefening. Je kunt de zonnegroet doen als een onderdeel van je warming-up, maar ook als een oefening op zich.

Surya Namaskar Mantra’ s

Er zijn 12 mantras die staan voor de verschillende kwaliteiten van de zon en geven je sadhana (practice) een spirituele betekenis. Een eering voor de zon en het geeft je een intentie om de surya namaskar uit te voeren. Dit helpt om meer devotie in je leven te ontwikkelen. Iets wat in India veel mensen van nature geleerd hebben. Je beweegt met een gevoel van verering in je zelf en het leven.

12 Names of Surya { the Sun God }

 1. OM Mitraya namah (The friend of all)
 2. OM Ravaye namah (Praised by all)
 3. OM Suryaya namah (The guide of all)
 4. OM Bhanave namah (The bestower of beauty)
 5. OM Khagaya namah (Stimulator of the senses)
 6. OM Pushne namah (The nourisher of all)
 7. OM Hiranyagarbhaya namah (The creator)
 8. OM Marichaye namah (Destroyer of disease)
 9. OM Adityaya namah (The inspirer)
 10. OM Savitre namah (The purifier)
 11. OM Arkaya namah (The radiant)
 12. OM Bhaskaraya namah (The illuminator)

suryanamaskar

Pranayama en surya namaskar

Adem geeft magie! Maak je bewust van je ademproces. Zonder de adem is er geen verbinding. Je ademt altijd in als je jezelf oprekt (opstijgende energie prana) en ademt uit (neerdalende energie apana) als je naar voren buigt. Verbind je adem met de beweging in de surya namaskar en adem en beweging zijn één. Als je geest verstoort is dan is dat een teken dat je lichaam prana mist!

Fysieke voordelen van surya namaskar:

 • je verhoogt je bewustzijn
 • ontwikkelt innerlijke vrede
 • ontgifting voor lichaam en geest
 • glanzend gezicht, balans in lichaam, geest en ziel
 • mentale helderheid en concentratie
 • verhoogt je immuunsysteem
 • centreert jezelf en je ontsteekt je innerlijk vuurtje
 • dankbaarheid in omgang met jezelf
 • verbetert metabolisme, verbrand vet
 • goede bloedsomloop in de benen
 • aard je, je staat stevig op je voeten
 • vermindering van rugklachten
 • strechen en flexen van de wervelkolom zorgt voor flexibiliteit
 • vermindert stijfheid van de gewrichten
 • verlaagd stress
 • geeft je een goede nachtrust

Kortom de surya namaskar geeft je enorm veel voordelen en maakt het mogelijk om thuis je eigen practice te doen!

Yoga is a light, which once lit, will never dim. The better your practice, the brighter the flame.

B.K.S. Iyengar