Heb je moeite met loslaten?

Het klinkt soms zo makkelijk gewoon los laten. Een diepe zucht staat bekend om loslaten maar soms kan de diepe zucht niet genoeg zijn. Je voelt dat je spanning hebt en de energie blijft ‘vast’ zittten. De flow met binnen en buiten stromen dan niet in harmonie. Vertering is de basis voor de groei van het nieuwe  om een nieuwe cyclus te beginnen. En vertering is loslaten zodat er een stroming kan ontstaan. Overdenk eens en beslis wat je graag echt los wilt laten en wat juist voor nieuwe voeding kan zorgen. We kunnen van verschillende dingen: spullen, projecten, relaties, ideeën enzovoort, beter afscheid nemen als ze voor een positieve ontwikkeling van ons zelf niet meer voedzaam zijn. De lessen die we leerden, hebben ons veranderd. Probeer in te voelen wat het ‘energetisch’ met jou doet. In welke thema’s in je leven merk je dat je niet kunt loslaten? Hoe uit zich dat in jouw lichaam en energie? Herken je het thema ook in jouw fysieke yoga beoefening of meditatie?

We gaan de komende tijd dieper in op het thema loslaten en het daarbij horende 1e chakra Muladhara (wortelchakra). Om te kunnen loslaten is het belangrijk dat je goed geaard bent, ook wel een gezond 1e chakra hoort hier bij. Via onze aarding en contact met de aarde zijn we in staat om energetisch energie los te kunnen laten. Dit betekent dat je via de benen en voeten de energie vrij laat stromen. De darmen zijn een belangrijk onderdeel voor aarden. De darmen zorgen voor loslaten van materie in jouw lichaam wat niet meer nodig is. De stoelgang kan met een slechte aarding dan nogal veel verschillen. Obstipatie of juist diarree. Letterlijk staan de darmen voor het verteren van energie en loslaten van energie. De stuit is de plek van het 1e chakra. Aarden is voor veel mensen niet gemakkelijk en voelen vooral veel verwarring en onrust als het op dit thema aankomt. Om goed te aarden is het nodig dat je vertrouwen en veiligheid ervaart in jezelf en jouw omgeving. Vaak willen we graag in het ‘hoofd’ zijn om niet zo veel te hoeven voelen of durven juist niet te voelen (vanwege een trauma of bedreigende ervaring uit het verleden/vorige levens. Om hier dieper op in te gaan kan aurabeheer meer inzicht geven in jouw kracht van gronding.). De energie zit voornamelijk vooral ‘hoog’ en we missen rust en stevigheid in onszelf. Voelt dit herkenbaar voor je?

Oefeningen om meer te aarden:

 • Neem de komende tijd dagelijks een moment om bewust je voeten te voelen door op blote voeten eens in de tuin te lopen of in huis.
 • Maak wandelingen door het bos en activeer je reuk zintuig, geniet van de geuren in de natuur.
 • Haal de natuur in huis en plaats op je meditatie altaartje wat blaadjes, eikels, mos, hout etc.
 • Mediteer 5 min per dag in zithouding op het thema aarden en voel heel duidelijk hoe je rust op de aarde met je stuit, benen en voeten.
 • Mediteer met een yantra voor het eerste chakra.
 • Mediteer op de mantra klank LAM.
 • Gebruik etherische olieen zoals patchouli of sandelhout in bad of een olie brandertje.
 • Wierook met de geuren van ceder, salie of patchouli kunnen je ondersteunen tijdens de meditatie.
 • Gebruik van kristallen en edelstenen zoals hematiet, rookkwarts, granaatsteen, vuuragaat, helitroop. Leg bij je op je meditatie altaartje, onder je kussen of als sieraad.

Wil je graag wat dieper voor jezelf op dit thema in gaan dan kun je onderstaande vragen voor jezelf beantwoorden en mee nemen in je meditatie zodat je energetisch kunt voelen hoe dit thema resoneert in je bewustzijn.

 • Moet ik weer in contact komen met mijn lichaam? Hoe kan ik dit doen?
 • Heb ik verkeerde eetgewoonten? Zo ja, hoe kan ik deze verbeteren.
 • Lukt het me gezonde, duurzame relaties te onderhouden? Zo niet, waarom niet?
 • Moet ik relaties die ongezond zijn gebleken verbreken?
 • Geniet ik volop van het geven en nemen en zie ik het leven als een gezonde uitwisseling van energie?
 • Kom ik soms ‘vast’ te zitten in nutteloze denkwijzen en gedragingen?
 • Voel ik me vaak besluiteloos?
 • Ben ik klaar voor een positieve verandering? Zo niet, hoe kan ik me daar dan beter op voorbereiden?

Wil je graag meer weten over de chakra’s? Lees dan het boek van Anodea Judith “chakra werkboek”.

Meditation on the LAM mantra

Categorieën: Energie