Wat is energie?

Prana, chi, goddelijke liefde allemaal een vorm van universele energie. De energie waar wij door bestaan. Prana is sanskriet voor levenskracht. In het Hindoeisme is prana de universele levenskracht die al voor je geboorte je lichaam binnendringt en als een soort waakvlam blijft branden, zolang je leeft. En wanneer je sterft gaat de energie op in het geheel. De chi uit het boeddhisme is de levenskracht. En dan gaat het niet alleen over lichamelijke, maar ook over spirituele energie. Binnen de traditionele chinese geneeskunde wordt het idee van chi gebruikt bij drukpuntmassage en accupunctuur. Het idee is dat die blokkades van energie opheffen en zo de gezondheid bevorderen. Een bekende oosterse krijgskunst die voornamelijk met chi werkt is Qigong en Tai chi. De houdingen in deze krijgskunst zijn er op gericht om die energie vrij door je lichaam te laten stromen.

Yoga en energie?

In yoga bestaat het energiestysteem uit zeven hoofdchakra’s of energiecentra, en de nadi’s, of energielijnen, die met de chakra’s verbonden zijn en waardoorheen de energie door het lichaam stroomt. Het woord chakra betekent ‘energiewiel’. Het chakrasysteem heeft betrekking op lichaam, geest en ziel van de mens. Het chakrasysteem omvat de drie belangrijkste energielijnen (nadi’s). Wanneer het lichaam optimaal functioneert, is de energiestroom door de nadi’s constant en ononderbroken.

pranayama - helmond

3 energielijnen (nadi’s)

Sushumna nadi:

Dit is het centrale kanaal waar de prana langs stroomt. De drie kanalen sushumna, ida, pingala, kronkelen langs de wervelkolom omhoog en de punten waar ze elkaar kruisen worden chakra’s genoemd. De chakra’s vormen verbinding tussen de ademhaling en subtiele energieën die door het hele zenuwstelsel stromen.

Ida nadi:

De maanstroom stijgt spiraalsgewijs langs de wervelkolom omhoog en verlaat het lichaam via het linkerneusgat. Wanneer het linkerneusgat openstaat, stroomt de maanstroom ongehinderd. Deze energielijn staat in connectie met het parasympatische zenuwstelsel en heeft een verkoelende en kalmerende kwaliteit. Daarnaast staat deze lijn in verband met de rechterzijde van de hersenen en met een rustige, ruimtelijke en passieve manier van denken. Is dit neusgat open dan zijn de speekselvorming en het hongergevoel minimaal, water en rust is dan wat ons lichaam nodig heeft.

Pingala nadi:

De zonnestroom stijgt spiraalsgewijs langs de wervelkolom omhoog en verlaat het lichaam via het rechterneusgat. Wanneer het rechterneusgat openstaat, is het sympatische zenuwstelsel dominant en wordt het lichaam van hitte voorzien. Dat wil zeggen dat de linkerhersenhelft dominant is en verantwoordelijk is voor een actieve, alerte en logische manier van denken. Bewegen en voeding is wat ons lichaam dan optimaal nodig heeft.

We worden allemaal door een prana- of energieveld omgeven; in de wetenschap wordt dit gezien als een meetbaar elektromagnetisch veld. Yogahoudingen versterken de wervelkolom en romp van het lichaam, waardoor de werking van het centrale energiekanaal wordt verbeterd. Naarmate we meer lichaamsbewustzijn ontwikkelen, beginnen we in een yogahouding mogelijk de subtiele energiestroom op te merken. Als we de energiestroom eenmaal herkennen, kunnen we deze bewust sturen en daarmee onze gezondheid verbeteren.

Als je wilt controleren welk neusgat op een bepaald moment meer openstaat, plaatse je de rechter- en linkerwijsvinger onder de respectieve neusgaten en adem je met gematigde kracht uit- de ademstroom op de ene vinger zal krachtiger voelen dan op de andere. In het ideale geval staan beide neusgaten even ver open, zodat lichaam, geest en ziel in balans zijn.

Pranayama Nadi shodhanam

Ademhalings oefening voor het zuiveren van het energiekanaal.